Ciagi
Kamisiaa : Pan Kwiatkowski pożyczył od Pana Kowalskiego pewna kwotę pieniędzy. Zobowiązał się do zwrotu
pożyczki w 8 miesięcznych ratach, z których każda następna ma być mniejsza od poprzedniej o 1%
pożyczonej kwoty. Wiedząc, że ostatnia rata wyniosła 1800 zł oblicz wartość pożyczki trzeciej
raty.
Pomocy z tymi ciagami
7 paź 10:09
===:
a8=1800
r=0,01P
S8=P (Pan Kowalski jest altruistą i pożyczył bez procentów)
7 paź 10:25
===:
oczywiście r=−0,01P
7 paź 10:42
daras: Cytat: "kazda następna rata ma być mniejszą
TYLKO*) o 1% od pożyczonej kwoty

szok

to oznacza, ze p. Kowalski jest super lichwiarzem bo trzeba mu oddac prawie 800 %
pożyczonej sumy
*) wytłuszczenie własne
7 paź 12:44
Kamisiaa: można jaśniej? nie rozumiem przekazu matematycznego
7 paź 13:52
daras: poczekaj na wiatr, jak zawieje to się rozjaśni
7 paź 23:23
===:
chyba Cię
daras przewiało

"każda następna ma być mniejsza od poprzedniej o 1%" ...czytaj ze zrozumieniem
7 paź 23:46
daras: owszem ale to było w poniedziałek
7 paź 23:47
daras: biedna kamisiaa, ona i tak kiedyś weźmie kredyt na 1000 %
7 paź 23:49