matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg
bimbam:
proszę o sprawdzenie − szereg
arctgn
n
∑
2
n
z kryt Cauchy`ego
arctgn
n
lim n−>
∞
(
)
1/n
=
2
n
arctgn
1
π
π
lim n−>
∞
=
*
=
< 1
2
2
2
4
więc szereg zbieżny
7 paź 00:49