Miara kąta - trygonometria
Matmen: Jeśli sin α = 12 to kąt α może mieć miarę: Odpowiedź: 1950. Wyjaśni ktoś dlaczego?
6 paź 22:31
Eta:
| | 1 | |
sin1950o= sin(5*360o+150o)= sin150o= sin(180o−30o)= sin30o= |
| |
| | 2 | |
6 paź 22:36
Janek191:
1950o = 5360o + 150o
więc
sin 1950o = sin ( 5*360o + 150o) = sin 150o = sin ( 90 + 60)o = cos 60o = 12
6 paź 22:38
Matmen: Dziękuję bardzo!
6 paź 22:39
PW: To było zadanie z matury 1950

Na maturze 2016 będzie:
| | √5+1 | |
Wiadomo, że cos36° = |
| . Oblicz sin2016° |
| | 4 | |
6 paź 23:41