matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W trapezie abcd połączono środek m ramienia ad z końcami ramienia bc jak na rys.
lola 72:
C
6 paź 22:29
lola 72:
Wykaż że pole trójkąta mbc jest równe połowie tego trapezu.Proszę o pomoc bo nie wiem jak to zrobic a mam na jutro.Dziękuję
6 paź 22:33
Eta:
a+b
1
a+b
P(trapezu)=
*h to
P(trapezu)=
*h
2
2
4
a+b
|MN|=
2
1
a+b
h
1
a+b
P
1
=
*
*
=
*
*h
2
2
2
4
2
1
a+b
h
1
a+b
h
1
a+b
P
2
=
*
=
*
*
=
*
*h
2
2
2
2
2
2
4
2
1
a+b
a+b
1
P
1
+P
2
=
*
*h=
*h=
P(trapezu)
2
2
4
2
7 paź 00:30