Używając tylko kwantyfikatorów, spójników logicznych oraz relacji (=,≠,<,≤) zapi
Gnuśny: Używając tylko kwantyfikatorów, spójników logicznych oraz relacji (=,≠,<,≤) zapisać
stwierdzenia:
1) układ równań nie ma rozwiązań
x2+y2=4
x+y=10
2) liczba 105 jest pierwsza
3) przedział [a,b) nie zawiera punktu x
6 paź 22:26
Stedan:
21 paź 23:08
wredulus_pospolitus:
a)
∀
x,y ∊R x
2 + y
2 ≠ 4 ∨ x + y ≠ 10
b)
105 ∊ P

c) x < a ∨ x ≥ b
22 paź 08:51
ite:
w c/ chyba może być tak:
∀y (a≤y<b ⇒ x≠y) ?
b/ relacja bycia elementem zbioru nie została wymieniona w poleceniu,
więc może
¬∃k (k∊ℕ ∧ k|105)
22 paź 11:11
ite: za szybko, poprawiam
¬∃k (k∊ℕ\{1,105} ∧ k|105)
22 paź 11:12
wredulus_pospolitus:
pytanie do autora ... czy symbol podzielności (lub niepodzielności) jest można wykorzystać
22 paź 13:45
ite:
masz rację, symbol podzielności nie jest wymieniony
to może tak
∀k ∀m (k∊ℕ\{1,105} ∧ m∊ℕ ⇒ m*k≠105)
22 paź 14:48