zbadaj monotonicznosc ciagu
pomocy: Zbadaj monotonicznosc ciagu: an = 3n − 2n
6 paź 22:03
olekturbo: an+1 − an
6 paź 22:03
pomocy: Nie mam pojecia jak to rozwiazac, znam wzor
6 paź 22:04
olekturbo: 3n+1 − 2n+1 − 3n + 2n
6 paź 22:05
olekturbo: jak wyjdzie dodatni to ciag jest rosnacy jak ujemny to malejacy
6 paź 22:05
pomocy: doszedlem wlasnie do tego momentu, nawet rozlozylem 3n+1 do 3n * 3 ale nie wiem co dalej
6 paź 22:07
olekturbo: podziel przez 2n
6 paź 22:16
olekturbo: n = 0 ciag staly
6 paź 22:21
asd: moglbys mi krok po kroku powiedziec jak do tego doszedles?
6 paź 22:22
===:
BZDURA
6 paź 22:23
===:
zbadaj:
jeśli <1 malejący
6 paź 22:27
olekturbo:
n < 0
ciag maleje
6 paź 22:28
asd: jakim cudem doszedles do tej postaci z oryginalnego wzoru?
6 paź 22:28
olekturbo: | | 3 | |
podziel przez 2n i podstaw t za ( |
| )n |
| | 2 | |
6 paź 22:29
asd: jak ma to zbadac panie ===?
6 paź 22:32
Mila:
3n+1−2n+1−3n+2n=
=3n*(3−1)−2n*(2−1)=
=2*3n−2n
2*3n−2n>0 dla n∊N+
2*3n>2n
ciąg rosnacy
6 paź 22:34