funkcje
Adii: Funkcja f każdej liczbie całkowitej k przyporządkowuje resztę z dzielenia kwadratu tej liczby
przez 4.
a) Wykaż, że jeśli k jest liczbą nieparzystą, to f(k) = 1.
b) Funkcja g każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia tej liczby przez 2.
Czy funkcje f i g są równe? Odpowiedź uzasadnij.
to co udało mi się uciułać:
f(k)=k
2+4
k=2n+1 ⋀ n∊C
f(2n+1)=(2n+1)
2+4=4n
2+4n+5
chyba coś od początku sknociłem nie wiem jak sobie poradzić

proszę o jakieś podpowiedzi
6 paź 22:01
Janek191:
a) f(1) = 1
f(2) = 0
f(3) = 1
f( 4) = 0
itd.
f( 2 n −1) = r [ (2 n −1)2 : 4] = r [ (4 n2 − 4n + 1) : 4] = 1
6 paź 22:30
Adii: tak szczerze to nadal nic nie rozumiem
6 paź 22:32
Adii: dlaczego to niby równa się 1 i dlaczego wtrąciłeś tą erke przed nawias ?
6 paź 22:37
Janek191:
r [ ] − oznaczyłem resztę z dzielenia przez 4
6 paź 22:41
Eta:
a)
12=1 1:4 =0 +reszta 1
22=4 4:4=1 + reszta 0
32=9 9:4=2 + reszta 1
42=16 16:4=4 +reszta 0
;
;
dla n −− parzystych reszta jest równa 0
dla n −− nieparzystych reszta jest równa 1
zatem f(k)=1 bo k −−− nieparzysta
6 paź 22:43
Janek191:
4 n2 dzieli się przez 4
− 4 n dzieli się przez 4
zostaje reszta 1 , bo 1 : 4 = 0, r 1
6 paź 22:43
Mila:
np.
| | 49 | |
f(7)=49−[ |
| ]*4=49−12*4=1 |
| | 4 | |
| | (2n+1)2 | |
f(2n+1)=(2n+1)2−[ |
| ]*4= |
| | 4 | |
| | 4n2+4n+1 | |
=4n2+4n+1−[ |
| ]*4 |
| | 4 | |
=4n
2+4n+1−(n
2+n)*4=
=4n
2+4n+1−4n
2−4n=1
6 paź 22:57
Adii: dzięki wielkie

!
6 paź 23:44