HEJP
Kasia: Jezeli od pięciokrotności pewnej liczby x odejmeimy jej odwrotność to otrzymamy 4.Jaka to
liczba?
proszę o sposób rozwiązania!
DZIEKI!
8 gru 22:15
Maja: odwrotność dla liczby x jest taka że x*y=1
y−odwrotność jakiejś liczby
x−liczba jakaś

teraz nie dasz rady

8 gru 22:20
Kasia: srednio
8 gru 22:23
rozalia: 5x−−−−−−−−−−−−−−−−−> pewna liczba ( pięciokrotność oznacza , że jest pomnożona przez 5)
1/5x −−−−−−−−−−−−−−> odwrotność tej poprzedniej liczby
5x − 1/5 x = 4
4 i 4/5 x = 4 ( zamieniamy na ułamek liczbę mieszaną)
24/5 x = 4
x = 4 : 24/5
x = 4 * 5/24
x = 20/24
x = 5/6
( Odwrotnością liczby 1 jest 1/2,
odwrotnością liczby 3 jest 1/3
Odwrotnością liczby 1/8 jest 8
odwrotnością liczby 20/30 jest 30/20)
8 gru 23:26
Kasia: wynik to 1 lub −0,2
8 gru 23:33
Godzio: 5x
2 −1 =4x
5x
2−4x−1=0
Δ=16+20=36
√Δ=6
| | 4+6 | | 10 | |
x2= |
| = |
| = 1  |
| | 10 | | 10 | |
8 gru 23:39
Godzio: 5x
2 −1 =4x
5x
2−4x−1=0
Δ=16+20=36
√Δ=6
| | 4+6 | | 10 | |
x2= |
| = |
| = 1  |
| | 10 | | 10 | |
8 gru 23:39
Kasia: dziekuje
8 gru 23:40
zefir:
Tak
Godzio 
Twoja odp. jest poprawna
8 gru 23:41
Godzio: 
ide się zrelaksować a później uczyć, także powodzenia i dobranoc
8 gru 23:45