Oblicz długość promienia okręgu.
Karolina: Prosta 2x − 4y + 8 = 0 jest styczna do okręgu o środku S = (6,0). Wykonaj rysunek i oblicz
długość promienia tego okręgu.
6 paź 21:52
Kacper:
r=d(S,k), gdzie k: 2x−4y+8=0
6 paź 22:00
Janek191:
r − to odległość punktu S = ( 9; 0) od danej prostej

Wstaw do wzoru i oblicz
6 paź 22:01
Janek191:
6 paź 22:05
Janek191:
Tam miało być S = ( 6; 0)
6 paź 22:06
Janek191:
| | I 2*6 − 4*0 +8 I | | 20 | |
r = |
| = |
| = √20 = 2√5 |
| | √22 + (−4)2 | | √20 | |
6 paź 22:08
Mila:

Prosta 2x − 4y + 8 = 0 jest styczna do okręgu o środku S = (6,0).
4y=2x+8 /:4
P punkt styczności:
SP=r
Prosta SP⊥k
SP:
y=−2x+b
0=−2*6+b
b=12
y=−2x+12
Punkt przecięcia
x=4
y=−2*4+12=4
P=(4,4)
r=
√22+42=
√20=2
√5
6 paź 22:10
Karolina: Dziękuje za pomoc !
6 paź 22:22
Mila:
6 paź 22:45