Proszę o rysunek
Maciek1: Jedno z ramion trójkąta równoramiennego ABC przecięto prostą prostopadłą do podstawy AB, która
na przedłużeniu boku AC wyznaczyła punkt D, na ramieniu BC − punkt E, a na podstawie AB −
punkt F. Udowodnij że trójkąt DEC jest równoramienny.
6 paź 21:43
Eta:
6 paź 22:19
Maciek1: Czy do udowodnienia trzeba tylko narysować , czy trzeba jakieś wyliczenia?
6 paź 22:21
pigor: ... , rysujesz sobie odpowiedni rysunek zgodnie z treścią
zadania i niech |∡A|=|∡B|= α ⇒ |∡BEF|=|∡CED|= 90
o−α , oraz
|∡DCE|= 2α jako kąt zewnętrzny ΔABC , więc w ΔCDE :
|∡CDE|+2α+90
o−α= 180
o ⇔
|∡CDE|=180
o−90
o−α= 90
o−α=
|∡CED| ,
a to oznacza, że ΔCED − równoramienny c.n.u. ...
6 paź 22:25
pigor: ... taki rysunek jak powyżej − moim zdaniem − wystarczy, ale
nie zaszkodzi jak tez opiszesz, co jest co lub jak i dlaczego

...
6 paź 22:29
Eta: @
Maciek1
Napisałeś: "proszę o rysunek" .... to dostałeś rysunek
6 paź 22:30
Maciek1: wyliczeń dostawać nie musiałem, ja tylko zapytałem czy trzeba to rozpisywać.
6 paź 22:32
Maciek1: Ale Dziękuję.
6 paź 22:32