Dystrybuanta
Joe Black: Witam.
Mam problem z zadankiem odnośnie dystrybuanty...
Wyznacz wartości parametrów a i b tak, by funkcja opisywała dystrybuantę absolutnie
ciągłych rozkładów prawdopodobieństwa.
{0 dla x≤0
π
{cos(x+a) dla 0<x≤
4
π
π
F(x)={sin(x+b) dla
<x≤
4
2
π
{1 dla x≥
2
Zrobiłem tak:
π
sin(b+x)=1 dla x=
2
π
sin(
+b)=1
2
π
π
π+b=
+2kπ ,k∊C
2
2
b=2kπ ,k∊C
i tu zaczynają się schodki...
π
cos(x+a)=sin(x+b) dla x=
4
π
π
cos(
+a)=sin(
+0)
4
4
I się zastanawiam czy za b mogę wstawić to 0 ? I czy dobrze jest to zrobione do tego momentu ?