Zbiór par; wartość bezwzględna
Euzebi: Narysuj w układzie współrzędnych zbiór par (x,y) spełniających warunek:
|x−y|=y
dla: x−y≥0
y≤x, czyli
dla: x−y<0
y>x
x−y=−y ⇔ y=0
Kiedy x będzie większe/mniejsze od y? Czy jakąś inną metodą to należy rozwiązać?
6 paź 21:27
Euzebi: Ktoś, coś?
6 paź 21:52
pigor: ..., widzę to tak : dane równanie ma sens ⇔
⇔
|x−y|= y i y ≥0 ⇔ (x−y= −y v x−y= y) i y ≥0 ⇔
⇔ (
x=0 i y ≥0) v (
y= 12x i y ≥0) i rysuj sumę
mnogościową czerwonych konuinkcji w nawiasach . ...
6 paź 21:55
ZKS:
W gimnazjum to chyba było jak zaznaczyć w układzie współrzędnych y ≤ x.
6 paź 21:55
Euzebi: Dzięki pigor, zgadza się

A ty ZKS następnym razem sobie daruj, bo marnujesz swój czas.
6 paź 21:59
ZKS:
Co mam sobie darować, bo nie rozumiem? Napisałem, że to było w gimnazjum, przynajmniej
ja miałem w gimnazjum tego typu nierówności zaznaczyć w układzie współrzędnych.
6 paź 22:50
PW: Takie zadania dla matematyka to rzeczywiście marnowanie czasu.
Euzebi, nie pytaj "Ktoś, coś", bo zachowujesz się jak profesor, który zadał pytanie, a
klasa zbaraniała − tylko irytujesz takimi manierami.
Proste rozwiązanie:
Dla y = 0 jest x = 0. Punkt (0,0) należy do rozwiązania.
y nie może być ujemny, bo lewa strona równania jest nieujemna.
Dla dodatnich y można wykonać dzielenie przez y = |y| i równanie przyjmie postać
skąd
| | x | | x | |
( |
| − 1 = 1 lub |
| − 1 = −1), y > 0. |
| | y | | y | |
To jest to samo co napisał
pigor marnując swój czas.
6 paź 23:05
Euzebi: ZKS, odzywki tego typu.
Dzięki PW za odpowiedź

A pigor nie zmarnował swojego czasu, bo przyswoiłem wiedzę i wiem jak rozwiązać zadanie, a
chyba o to na tym forum chodzi?
6 paź 23:14