Funkcja logarytmiczna Liceum/Technikum
Paulina: Wiedząc, że log35=a i log32=b przedstaw za pomocą a i b liczbę:
a) log381/125
b) log660
6 paź 21:03
J:
| | 18 | |
a) może tam jest: |
| ? |
| | 125 | |
6 paź 21:10
truskawka: a)
| | 81 | |
log3 |
| =log 381 − log 3125= log 381−log 35 3= log 381−3log 35=4−3a  |
| | 125 | |
6 paź 21:12
J:
a) = log334 − log353 = 4log33 − 3log35 = 4 − 4a = 4(a −1)
6 paź 21:13
J:
no... 4 − 3a
6 paź 21:13
J:
| | log360 | | log35 + log312 | |
b) = |
| = |
| = |
| | log36 | | log32 + log33 | |
| | log35 + log33 + 2log32 | |
= |
| |
| | log35 + log32 | |
6 paź 21:20
Paulina: Wyjaśnisz skąd się wzięło log360/log36 ?
6 paź 21:27
J:
twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu
6 paź 21:28
Paulina: Dzięki
6 paź 21:32