nierówność z parametrem
truskawka: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) zbiorem rozwiązań nierówności
| | x2+(m+1)x−5 | |
−7< |
| <3 jest zbiór liczb rzeczywistych? |
| | x2−x+1 | |
Miałam pomysł, żeby sprawdzić, dla jakich m to równanie jest > −7 i <3 a potem osobno
sprawdzić, dla jakim m jest ujemna Δ w liczniku, bo mianownik będzie dodatni, ale coś mi nie
wychodzi i nie wiem, czy tak to się robi...
6 paź 21:01
Janek191:
| x2 + ( m +1) x − 5 | | 38( x2 − x + 1) | |
| − |
| < 0 |
| x2 − x + 1 | | x2 − x + 1 | |
| x2 + ( m +1) x − 5 − 3 x2 + x − 1 | |
| < 0 |
| x2 − x + 1 | |
(− 2x
2 + ( m +2) x − 6)*( x
2 − x + 1) < 0
x
2 − x + 1 > 0 bo Δ < 0
więc
2 x
2 − ( m +2) x + 6 > 0
Δ
1 = ( m +2)
2 − 4*2*6 = m
2 + 4 m + 4 − 48 = m
2 + 4 m − 44 < 0
Δ
m = 16 − 4*1*(−44) = 16 + 176 = 192
√Δm = 8
√3
| | − 4 − 8√3 | |
m1 = |
| = − 2 − 4√3 |
| | 2 | |
| | − 4 + 8√3 | |
m2 = |
| = − 2 + 4√3 |
| | 2 | |
m ∊ ( − 2 − 4
√3 ; − 2 + 4
√3 )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Teraz II nierówność
i część wspólna rozwiązań
6 paź 21:17
ZKS:
| | x2 + (m + 1)x − 5 | |
−7 < |
| < 3 |
| | x2 − x + 1 | |
−7(x
2 − x + 1) < x
2 + (m + 1)x − 5 < 3(x
2 − x + 1)
x
2 + (m + 1)x − 5 > −7x
2 + 7x − 7 ∧ x
2 + (m + 1)x − 5 < 3x
2 − 3x + 3.
6 paź 21:18
Janek191:
Pomyłka

W II wierszu powinno być:
| x2 + ( m +1) x − 5 − 3 x2 + 3 x − 3 | |
| < 0 |
| x2 − x + 1 | |
i do końca jest źle .
6 paź 21:21
truskawka: A w pierwszej linijce miało być 3 zamiast 38?
6 paź 21:23
Metis: I oczywiście:
D=R
∀ x2 − x + 1 >0
x∊R
6 paź 21:24
Janek191:
3* zamiast 38
6 paź 21:26
Kacper:
Odp. m∊(−2,4)
6 paź 21:55