Obliczanie prawdopodobieństwa
1234abcd: Rzucono dwa razy sześcienną kostką. Prawdopodobieństwo tego, że suma liczb
wyrzuconych oczek jest liczbą nieparzystą, jeśli w pierwszym rzucie wypadła parzysta
liczba oczek, jest równe:
a) 34
b) 23
c) 12
d) 13
Z góry dziękuję!
6 paź 20:12
1234abcd: Omega=36
A wychodzi mi 9, ale − wg odpowiedzi − to niemożliwe.
6 paź 20:13
J:
Musisz skorzystać ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe:
B − za pierwszym razem wypadła parzysta liczba oczek
6 paź 20:16
1234abcd: Zrobiłam właśnie tak, jak mówisz i wyszedł mi ułamek c) 12. Dobrze?
6 paź 20:20
Mila:
A−suma liczb wyrzuconych oczek jest liczbą nieparzystą,
jeśli w pierwszym rzucie wypadła parzysta liczba oczek,
B− w pierwszym rzucie wypadła parzysta liczba oczek
B={(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),
(4,1),(4,2),(4,3),(4,4),(4,5),(4,6),
(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
|B|=18
|A∩B|=9
6 paź 20:25
1234abcd: Dziękuję wam obu/obojgu, już rozumiem.
6 paź 20:26
6 paź 20:29
henrys: nie lubię kombinatoryki i pewnie bym zrobił tak
A={(2,1)(2,3)(2,5)(4,1)(4,3)(4,5)(6,1)(6,3)(6,5)}
|A|=9
|Ω|=36
i nie rozumiem dlaczego ma być inaczej?
6 paź 20:32
J:
ja mam błąd ( źle policzyłem : A ∩ B) , ale takie zadania trzeba rozwiązywać z
prawdopodobieństwa warunkowego
6 paź 20:37
henrys: jakie to znaczenie z czego ja to policzę? tak czy inaczej powinno wyjść tak samo
6 paź 20:40
J:
a jednak nie wychodzi to samo
6 paź 20:40
henrys: no nie wychodzi ale ucznia to nie jest takie oczywiste
6 paź 20:48
J:
dlatego uczą go prawdopodobieństwa warunkowego
6 paź 20:49
henrys: można rozwiązać tak, żeby się zgadzało

ten warunek możemy zastąpić zdarzeniem pewnym (w pierwszym rzucie wypadła parzysta liczba
oczek) i wtedy inaczej określamy Ω.
Ω={(2,1)(2,2)(2,3)...}
|Ω|=18
|A|=9
6 paź 20:58
henrys: Musi być tak samo
6 paź 20:58