funkcje
mariusz: pomocy mam problem z takim zadankiem
wykresem funkcji f jest prosta przechodząca przez punkty a(0,3) i b(−2,1) wyznacz wzór tej
funkcji f oraz rozwiąż nierówność
|f(3x)|<6
8 gru 22:10
Godzio: skojarz takie coś jeśli masz wyznaczyc wzor a masz 2 punkty to zawsze trzeba zrobic uklad
rownan i podstawic dane punkty
3=0*a + b
1=−2a + b
b=3
1=−2a+3 => −2=−2a => a=1
y=x+3
|f(3x)|<6
|3x+3| < 6
3x+3 < 6 ∧ 3x+3 >−6
3x<3 ∧ 3x > −9
x<1 ∧ x >−3
8 gru 22:14
mariusz: Dzięki teraz rozumie
8 gru 22:18
zefir:
Po pierwsze punkty oznaczamy dużymi literami alfabetu: A , B, D , ...
prosta ma postać y = ax + b
gdzie punkt ( 0,b) to punkt przecięcia prostej z osią OY
więc b = 3
to: prosta ma równanie: y = ax +3
podstawiając za x = −2 y = 1
otrzymamy: 1= −2a +3 => a = 1
prosta ma równanie: y = x +3
rozwiąż teraz nierówność: I f(3x)I<6
I 3x +3I<6 => 3I x +1I <6 /:3
x +1 < 2 i x +1 < −2
rozwiąż te nierówności i jako odp; podaj część wspólną obydwu rozwiązań
Powodzenia
8 gru 22:21
zefir:
Poprawiam chochlika:
w ostatnim zapisie
x+1 <2 i x+1 > − 2
8 gru 22:24
Ula: Godzio nie umiesz to nie rób !
8 gru 22:27
mariusz: ale Godzio dobrze zapisał ostatni zapis prawidłowy wynik wyjdzie (−3,1)
x +1 < 2 i x +1 < −2
tu jest błąd powinno byc x+1>−2
8 gru 22:34
mariusz: ale Godzio dobrze zapisał ostatni zapis prawidłowy wynik wyjdzie (−3,1)
x +1 < 2 i x +1 < −2
tu jest błąd powinno byc x+1>−2
8 gru 22:35