matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czy wynik to x=2?
dawid:
arcsin(4−x
2
)=0
6 paź 19:50
J:
4 − x
2
= 0 ⇔ (2 + x)(2 − x) = 0 ⇔ x = 2 lub x = − 2
6 paź 19:51
dawid:
Ale warunki poczatkowe nie odrzucaja x= −2? Bo −1 ≤ 4−x
2
≤ 1 to
√
5
≥ x ≥
√
3
6 paź 19:54
J:
nie pisz bzdur
6 paź 19:56