jak w treści
julia: należy ustalić ile siódemek należy dodać, aby otrzymać liczbę 7 do potęgi 92 i dlaczego?
6 paź 19:43
wmboczek: 791
792=7+7+...+7=7(1+1+...+1)=7*791
6 paź 19:56
Mila:
Wyjaśnię na podobnym przykładzie, ale łatwiejszym.
2n wartość suma liczba dwójek wyrażona
potęgą liczby 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
22 4 2+2 21
23 8 2+2+2+2 22
24 16 2+2+2+2+2+2+2+2 23
Wniosek:
292 .. 2+2+.............+2 291
Analogicznie można postępować z siódemkami.
6 paź 20:52