pierwiastki
help: Takie zadanko mam z rozszerzenia. Uzasadnij ze dla liczb nieujemnych a i b spełniających
warunek a
2≥b prawdziwe są podane wzory :
| | √a − √a2−b | | √a − √a2−b | |
a) √a+√b= |
| + |
| ten pierwiastek jest na |
| | √2 | | √2 | |
całym
√a2−b mogłby mi ktoś wytłumaczyć jak się za to zabrać ?

z góry dzięki
6 paź 19:39
Janek191:
Czy prawa strona równości jest dobrze przepisana ?
6 paź 19:46
help: tak jest dobrze przepisane

po prawej stronie pierwiastek jest na całym a
2−b (
√a2−b)
6 paź 19:52
ZKS:
| | (a + √a2 − b)1/2 | | (a − √a2 − b)1/2 | |
(a + √b)1/2 = |
| + |
| |
| | √2 | | √2 | |
6 paź 19:54
Janek191:
Napisz jeszcze raz porządnie, bo teraz napisałeś coś innego niż poprzednio .
Prawa strona
| | √a2 − b√a2−b | | √a2 − b√a2 − b | |
P = |
| + |
| ?  |
| | √2 | | √2 | |
6 paź 19:56
help: próbowałem tak zrobić, lecz nic mi zbytnio nie wyszło. Ogólnie to chyba przy takim typie zadań
nie mogę przekształcać jednoczesnie dwóch stron ? Tylko muszę np przekształcić prawą stronę
zeby wyszła tak jak lewa?

bo juz zwątpiłem
6 paź 19:56
Janek191:
Czyli nie umie przepisać
6 paź 19:57
help: nie, miałem na mysli ze wyrazenie a
2−b jest pierwiastkiem z pierwiastka bo nie wiem czy to
dobrze widać
6 paź 19:58
help: tak jak pierwszy raz napisałem jest dobrze przepisane

przepraszam za zamęt
6 paź 20:00
Janek191:
ZKS: podaje inny zapis prawej strony
6 paź 20:06
Eta:
Prawa strona jest taka jak podaje
ZKS
6 paź 20:11
help: dobrze, ale ja naprawdę nie mam pomysłu co dalej
6 paź 20:11
help: mam wspólne mianowniki mógłbym dodać
6 paź 20:12
Eta:
| | a+√a2−b+a−√a2+b+2√a2−a2+b | |
P2= |
| = a+√b |
| | 2 | |
to P=
√a+√b= L
6 paź 20:13
help: bardzo dziękuję

rozumiem
6 paź 20:16
Eta:
6 paź 20:19
ZKS:
To może sposób na wyprowadzenie tego.

(a +
√b)
1/2 = x +
√y
a +
√b = x
2 + y + 2x
√y
1
o a = x
2 + y ⇒ a
2 = (x
2 + y)
2
2
o √b = 2x
√y ⇒ b = 4x
2y
1
o − 2
o a
2 − b = (x
2 − y)
2
3
o √a2 − b = x
2 − y
| | (a + √a2 − b)1/2 | |
3o + 1o a + √a2 − b = 2x2 ⇒ x = |
| |
| | √2 | |
| | (a − √a2 − b)1/2 | |
1o − 3o a − √a2 − b = 2y ⇒ √y = |
| |
| | √2 | |
| | (a + √a2 − b)1/2 | | (a − √a2 − b)1/2 | |
x + √y = |
| + |
| |
| | √2 | | √2 | |
6 paź 20:31