Dla jakich argumentów, funkcja F(x)=x+3/x-2 przyjmuje wartości większe niż funkc
Nieobecny: Dla jakich argumentów, funkcja F(x)=x+3/x−2 przyjmuje wartości większe niż funkcja
G(x)=x−5/x+2?
Rozumiem że F(x)>G(x), ale potem jakieś bzdury wychodzą, a nie było mnie na lekcji z tym
przykładem zadania.
6 paź 19:17
Janek191:
| x + 3 | | x − 5 | |
| > |
| ; x ≠ − 2 i x ≠ 2 |
| x −2 | | x + 2 | |
| x + 3 | | x −5 | |
| − |
| > 0 |
| x −2 | | x + 2 | |
Sprowadź do wspólnego mianownika i wykonaj odejmowanie
6 paź 19:20
Eta:
| | x+3 | | x−5 | |
f(x)>g(x) ⇒ |
| > |
| , x≠2 , x≠ −2 |
| | x−2 | | x+2 | |
| (x+3)(x+2)−(x−5)(x−2) | | 12x−4 | |
| >0 ⇒ |
| >0 |
| (x−2)(x+2) | | (x−2)(x+2) | |
4(3x−1)(x−2)(x+2)>0
| | 1 | |
Odp: x∊(−2, |
| ) U (2,∞) |
| | 3 | |
6 paź 19:27
Janek191:
6 paź 19:28
Nieobecny: Dziękuję bardzo.
Jeszcze taki problem z zadaniem:
Dla jakich argumentów funkcja F(x)=x+3/x−2 przyjmuje wartości większe niż funkcja G(x)=x−5/x+2
6 paź 19:31
Nieobecny: Sorki przepisałem zły przykład

Chodziło mi o to:
Wyznacz argument, dla którego funkcja homograficzna F przyjmuje obok podaną wartość jeśli
F(x)=x+1/x−1, w=2+
√3
6 paź 19:41
Eta:
x=
√3
| | √3+1 | |
bo f(√3)= |
| = ...=2+√3 |
| | √3−1 | |
6 paź 19:52
Nieobecny: Eta, tylko jak do tego dojść pisemnie?

Będę wdzięczny
6 paź 19:55
Eta:
x+1=(2+
√3)(x−1) ⇒ x+1=(2+
√3)x −2−
√3 ⇒ (2+
√3−1)x= 2+
√3+1
(
√3+1)x=3+
√3 /* (
√3−1)
2x=(3+
√3)(
√3−1) ⇒ ................ x=
√3
6 paź 20:00