Schemat Bernoulliego
gin: Witajcie, mam problem z zadaniem ze schematu Bernoulliego, nie wiem mianowicie jak rozwiązać
zadanie typu:
Rzucamy osiem razy symetryczną monetą. Oblicz najbardziej prawdopodobną liczbę uzyskanych
orłów.
Jak wyliczyć ta liczbę? Proszę o pomoc
6 paź 18:53
Janek191:
n = 8
| | 1 | |
( n + 1)*p = 9* |
| = 4,5 ∉ ℂ |
| | 2 | |
więc
k
o = [ ( n +1)*p ] = 4
6 paź 19:15
Janek191:
[ a ] − część całkowita liczby a
6 paź 19:22
Mila:
Poczytaj teorię. Są na to wzory .
Mamy do czynienia ze schematem 8 prób Bernoulliego, gdzie
N=8
| | 1 | | 9 | |
(N+1)*p=9* |
| = |
| nie jest liczbą całkowitą , |
| | 2 | | 2 | |
zatem najbardziej prawdopodobną liczbą sukcesów ( liczbą uzyskanych orłów) jest
największa liczba całkowita k
0, taka, że
k
0=4
6 paź 19:23