równanie z modułem i parametrem m
Kamil: Proszę o pomoc w zadaniu
Zbadaj liczbę rozwiązań równania ||x−1|−m|=2
Zaczynam tak :
Opuszczam zewnętrzny moduł
|x−1|−m=2 oraz |x−1|−m=−2
|x−1|=2+m oraz |x−1|=−2+m
Zakładam 2+m≥0 oraz −2+m≥0
m≥−2 m≥2
Co teraz ?
Narysować wykres funkcji |x−1| ? jak odczytać rozwiązania z wykresu
Jak to rozwiązać używając dodatkowo metody algebraicznej?
Dziękuje za pomoc
6 paź 18:46
Milenabrmk: |x−1|=2+m oraz |x−1|=−2+m
x+1=2+m oraz x−1=−2−m oraz x−1=−2+m oraz x−1=2−m rozwiązuj dalej..
6 paź 18:52
Kamil: Czyli
x=1+m oraz x=−1−m oraz x=−1+m oraz x=3−m. Czy teraz za parametr m mam podstawiać liczby z
zakresu (−∞;2) ; 2 oraz (2:+∞) aby narysować cztery wykresy?
6 paź 19:06
Kamil: Proszę o pomoc
6 paź 19:44
J:
nie tak.... Ix −1I = 2 + m ⇔ x − 1 = 2 + m lub x − 1 = − 2 − m i 2+ m ≥ 0
Ix − 1I = −2 + m ⇔ x − 1 = −2 + m lub x − 1 = 2 − m i −2 + m ≥0
6 paź 19:47
Kamil: Czyli tak jak napisała Milenabrmk, ale co dalej...?
6 paź 19:53
J:
rozwiązuj równania uwzględniając założenia ( ostatnie po prawej )
6 paź 20:02
ZKS:
Cztery rozwiązania mamy kiedy
m + 2 > 0 ∧ m − 2 > 0 ⇒ m ∊ (2 ; ∞),
trzy rozwiązania mamy kiedy
m + 2 > 0 ∧ m − 2 = 0 ⇒ m = 2
dwa rozwiązania mamy kiedy
m − 2 < 0 ∧ m + 2 > 0 ⇒ m ∊ (−2 ; 2)
jedno rozwiązanie mamy kiedy
m + 2 = 0 ∧ m − 2 < 0 ⇒ m = −2.
6 paź 20:05
Kamil: Czyli dla przypadku 2+m≥0 podstawiam za m ⇒(−2) i np 0 ?
Obliczam w ten sposób x i punkty nanoszę na układ współrzędnych otrzymując cztery proste ?
6 paź 20:06
Kamil: Dzięki Milenabrmk, J i ZKS za pomoc !
6 paź 20:08
Tomek: Analizuję to zadanie i nie do końca rozumiem rozwiązania przedstawione przez ZKS
Nie wiem skąd wniosek , ze np cztery rozwiązania gdy m+2>0 lub m−2>0⇒m∊(2;∞) itd...
Być może pytanie jest trywialne , ale proszę o pomoc.
7 paź 00:27
ZKS:
Mamy dwa równania |x − 1| = m − 2 ∨ |x − 1| = m + 2, a równanie typu
|x − a| = b ma dwa rozwiązania dla b > 0, ponieważ dla b = 0 otrzymamy jedno rozwiązanie
to chyba jasne? Teraz, aby otrzymać cztery rozwiązanie muszą zachodzi warunki
m − 2 > 0 ∧ m + 2 > 0, dwa rozwiązania z pierwszego równania |x − 1| = m − 2 i
dwa rozwiązania z drugiego równania |x − 1| = m + 2 w sumie cztery.
7 paź 01:32
PW: Kamilu, zasadniczym błędem popełnianym przez Ciebie jest używanie spójnika "oraz".
Matematyka nie używa takiego spójnika i nie bardzo wiadomo jak to traktować. Literackie "oraz"
jest znaczeniowo bliskie matematycznemu "i", a w tym wypadku powinieneś użyć spójnika "lub".
(*) |u| = 2 ⇔ (u = −2 ∨ u = 2).
Słusznie założyłeś, że w pierwszym wypadku powinno być m+2 ≥ 0, a w drugim m−2 ≥ 0, ale nie
napisałeś dlaczego przyjmujesz takie ograniczenia dla m i nie zastosowałeś jeszcze raz tego
samego myślenia jak w (*),
tym razem dla u = x−1 i prawej strony równej m+2 lub równej m −2.
Nic nie trzeba rysować.
7 paź 09:14
Tomek: aaaaa....
7 paź 10:30