Pomocy:))
Krzyś : Napisz równanie stycznej m do wykresu funkcji f która jest prostopadła do prostej k gdy:
6 paź 18:35
PW: Odpowiedz sobie na pytanie:
− Jaki jest współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do k? Będzie to współczynnik
kierunkowy prostej m, czyli stycznej.
6 paź 18:41
Janek191:
l − prosta prostopadła do k
m : y = − 3 x + b
f(x) = x
3 − 3x
f '(x) = 3 x
2 − 3 = −3 ⇒ 3 x
2 = 0 ⇒ x = 0
f(0) = 0
więc
0 = −3*0 + b ⇒ b = 0
Odp. m : y = − 3 x
==============
6 paź 18:48
Janek191:
Zamiast l powinno być m − prosta prostopadła do k
6 paź 18:49
Krzyś : Dlaczego a=−3
6 paź 19:25
Janek191:
| | 1 | |
Bo −3* |
| = − 1 − warunek prostopadłości prostych |
| | 3 | |
6 paź 20:19