niewiadomo w potędze (sprawdzenie)
jednorożec michał: prosze o sprawdzenie i poprawe w razie czego
| | 3x−5 | |
(3−x) do potegi |
| < 1 |
| | 3−x | |
zrobiłem warunki :
3−x > 0 i 3−x ≠ 1
x ∊(−
∞ ; 3) i x≠2
x∊ (−
∞;2) lub (2;3)
| | 3x−5 | |
(3−x) do potegi |
| < 1 |
| | 3−x | |
| | 3x−5 | |
(3−x) do potegi |
| < (3−x)0 |
| | 3−x | |
(3x−5)(3−x)<0
−3x
2 + 14x −15 <0
Δ=16
x1=3
6 paź 18:05
PW: Nie wiem dlaczego przyjąłeś założenia, że 3−x > 0 i 3−x ≠ 1.
A co by było, gdyby 3 − x = 1?
x = 2, tak? i 3x − 5 = 1
Badana nierówność przyjmuje wtedy postać
11/2 < 1
− nie ma tu żadnej herezji, choć nierówność jest fałszywa. Gdyby jednak po prawej stronie nie
było jedynki, ale dwójka, to nierówność byłaby prawdziwa.
Jeżeli piszesz "zrobiłem warunki", to brzmi jakbyś ustalał dziedzinę nierówności. Nie ma
przeszkód, żeby x = 2 należał do dziedziny.
A dlaczego 3 − x > 0, czyli x < 3? A dla x = 5 mamy nierówność
(−2)−5 < 1
− czy tu lewa strona nie da się policzyć? Nawet nierówność jest prawdziwa.
6 paź 18:31
Mila:
PW, w treści zadania jest założenie x<3.
6 paź 18:51
Mila:
W drugim przypadku masz rację,
, trzeba sprawdzić, że nierówność nie jest spełniona.
6 paź 18:53
PW: Nie mam książki, jednorożec tego nie napisał. "Zrobiłem warunki" traktuję jako ustalanie
dziedziny.
Zupełnie serio uwaga teoretyczna: to nie jest funkcja wykładnicza. Zadanie jest
trudniejsze niż można przypuszczać. Jeszcze raz powtarzam z uporem maniaka: liczba 5 jest
rozwiązaniem.
6 paź 19:04
Mila:
PW, Dziękuję za komentarz.
Wiem, że jest nietypowa, co proponujesz?
6 paź 19:33
Mila:
Przy założeniu: x<3
6 paź 19:38
PW: Jeżeli założymy że x < 3, to po lewej stronie mamy (dla wszystkich x z dziedziny)
potęgę liczby dodatniej. czyli liczbę dodatnią a. Nierówność taka − typu
a < 1
− jest równoważna nierówności
loga < log1.
Na własność funkcji logarytm o podstawie 10 można się powołać, na własności funkcji
wykładniczej − nie.
Otrzymamy nierówność
| | 3x−5 | |
|
| log(3−x) < 0, x < 3. |
| | 3−x | |
6 paź 23:19
Mila:
6 paź 23:26
Mila:
Tak jest bezpiecznie.
To zadanie jest w dziale z potęgami, przed logarytmami.
To mi zasugerowało podane rozwiązanie.
Cały czas myślę jeszcze. Rozwiązanie trzeba usunąć, aby nie wprowadzać młodzieży w błąd,
tym bardziej ,że Twoja propozycja jest prosta.
Dobranoc i pozdrawiam.
6 paź 23:33
henrys:
(3−x)
3x−53−x podstawienie 3−x=a
3x−5=3x−9+4=−3(3−x)+4=−3a+4
a
−3a−4a=a
−3*a
−4a
a
−3*a
−4a<1
1) a>0 a
−4a<a
−3
0<a<1 lub a>1
| | −4 | |
0<a<1 |
| >−3 ⇒ a<4/3 ⇒ a∊(0,1) |
| | a | |
2) a<0 a
−4a>a
−3 i tutaj, jeśli się nie mylę, można rozpatrywać sytuacje
tylko takie, gdy a jest dzielnikiem 4 (dlatego, że ogólnie a
mn i a
−mn, n≥2,
n,m∊N jest definiowane tylko dla a≥0)
a=−1 (−1)
4>(−1)
−3 1>−1 −1=3−x⇒x=4
| | 1 | |
lub a=−2 (−2)2>(−2)−3 ⇔ 4>− |
| , −2=3−x ⇔ x=5 |
| | 8 | |
lub a=−4 (−4)
1>(−4)
−3 sprzeczność
7 paź 00:13
henrys: jeśli to jest zadanie z książki do liceum to powinny być też napisane jakieś założenia od
autora książki
7 paź 00:17
henrys: tam pomyliłem jakieś znaki w tym 1), ale Mila to rozpisała, chodziło głównie o 2)
7 paź 00:20
henrys: ech...
7 paź 00:22
henrys: może Pani Eta to usunąć?
7 paź 00:25
henrys:
(3−x)
3x−53−x<1
3x−53−x x≠3
3−x<1⇔x>2 i x≠3 to jeszcze tak
7 paź 01:19