Planimetria
dominika: W trojkącie prostokątnym ABC z wierzchołka kąta prostego poprowadzono wysokość CD i środkową
CE. oblicz stosunek
|CD||CE|, jeśli wiadomo, że stosunek przyprostokątnych jest równy
1:2.
PrzyprostOkatna krótsza = b
Przyprostokątna dłuższa = 2b
Z twierdzenia Pitagorasa przeciwprostokątna =
√5 b
Pole trojkata abc wyszło mi równe b
2
Następnie liczyłam wysokość ze wzoru znów na pole ABC tylko podstawa była tym raEm
| | b √5 | |
przeciwprostokątna i h czyli szukana wysokość , h wyszło mi |
| |
| | 5 | |
Proszę o dalsza pomoc
pigor: ..., powyżej pani
η narysowała i opisała co trzeba Maju,
prosisz jednak, to masz, powtórzę, a więc patrz i myśl, otóż w Δ
prostokątnym długość środkowej przeciwprostokątnej to jej połowa
jako długość promienia okręgu opisanego na Δ prostokątnym, (kąt
wpisany w okrąg oparty na średnicy jest prosty)
czyli tu:
|CE|=12|AB|=12√5b, a z pola ΔABC
|CD|*√5b=b*2b ⇒
⇒ 5|CD|= 2
√5b, stąd szukany stosunek (iloraz) :
| |CD| | | 25√5b | | 2 | | 2 | | 4 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = 0,8..  |
| |CE| | | 12√5b | | 5 | | 1 | | 5 | |
dobranoc.