Pomocy :)
Krzyś : Napisz równanie stycznej k do wykresu funkcji f, która jest równoległa do prostej m, gdy:
f(x)=x
2 y=x+1
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć, tak kroczek po kroczku
6 paź 17:35
J:
styczna: y = f'(x0)(x − x0) + f(x0) .... i f'(x0) = 1 .. .stąd oblicz: x0
6 paź 17:37
PW: Krzysiu, tu nie ma co tłumaczyć. W dalszym ciągu albo nie znasz definicji stycznej, albo
nie wiesz co to jest współczynnik kierunkowy prostej.
6 paź 17:41
Krzyś : @PW przeczytałem teorie w podręczniku, jednak muszę rozwiązać kilka zadań by dojść do wprawy
w liczeniu takich zadanek, wiem mniej więcej jak rozwiązywać te zadanka, ale i tak wolę
poradzić
się Was bo często znacie dużo przyjemniejsze sposoby rozwiązywania zadań
6 paź 17:56