ww
pijak staszek: Wyznacz wszystkie wartosći parametru m, dla których równanie
| x2+(m2+2m)x−m3+2m2 | |
| = 0 ma dwa rozwiązania przeciwnych znaków. |
| x+4 | |
x ≠ −4
Δ
x = (m
2+2m)
2−4*(m
3+2m
2)
Δ
x = m
2(m−2)(m+2)
co dalej?
6 paź 17:26
J:
1) Δ > 0
2) x1*x2 < 0
6 paź 17:28
pijak staszek: Wielkie dzięki
6 paź 17:30
PW: Myślę, że trzeba zabezpieczyć się przed złośliwym przypadkiem, gdy licznik ma dwa miejsca
zerowe przeciwnych znaków, ale jedno z nich jest równe −4. Może to i niemożliwe, ale zastrzec
trzeba.
6 paź 17:34
J:
cenna uwaga ...
6 paź 17:39
J:
dodatkowy warunek: f(−4) ≠ 0
6 paź 17:41
J:
znaczy .. licznik dla: x = −4 różny od zera
6 paź 17:42