zadanie z prawdopodobieństwa
imhd: Na loterii jest n losów, z których 1 wygrywa. wykaż, że jeśli dorzucimy do puli los, którego
wyciągnięcie pozwala na powtórne losowanie, to prawdopodobieńśtwo wygranej przy zakupie 1 losu
się nie zmieni
6 paź 16:25
PW: | | 1 | |
W pierwszej wersji prawdopodobieństwo wygranej jest równe |
| . |
| | n | |
W drugiej
| | 1 | | 1 | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(W) = |
| + |
|
| = |
| (1+ |
| ) = |
| . |
| | n+1 | | n+1 | n | | n+1 | | n | | n | |
To są tylko rachunki, a nie rozwiązanie!
W drugiej wersji konstrukcja zbioru Ω jest trudna, trzeba powiedzieć o prawdopodobieństwie
całkowitym na przykład.
6 paź 16:52