prawdopodobieńśtwo
edis: rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką. jeśli iloczyn otrzymanych oczek jest liczbą
podzielną przez 3, losujemy jedną liczbę ze zbioru A= {1,2,3,...,2n+3}, w przeciwnym przypadku
losujemy jedną liczbę ze zbioru B={1,2,3,...,2n}. wykaż, że dla dowolnej liczby naturalnej n
| | 1 | |
prawdopodobieństwo wylosowania liczby nieparzystej jest większe od |
| |
| | 2 | |
6 paź 16:13
Mila:
Co już obliczyłeś?
6 paź 17:43
imhd: jeszcze nie

nie wiem w ogóle jak się zabrac
6 paź 17:45
J:
Ile masz zdarzeń elementarnych ?
Ile masz zdarzeń sprzyjających ? (A − iloczyn podzielny przez 3 ) ?
6 paź 17:47
imhd: Ω= 36
A=8
tak?
6 paź 17:50
J:
IΩI .. tak
A źle ..
(3,X) (X,3) − ile możliwości
(6,X) (X,6) − ile możliwości
(4,X) (X,4) − ile możliwości
6 paź 17:53
Mini: A = 20
6 paź 17:55
J:
mało ... wypisuj wszystkie .... ja kończę, ale Mila na pewno pomoże Ci skończyć
6 paź 17:57
Mini: 3−1
1−3
3−1
2−3
3−3
3−4
4−3
3−5
5−3
3−6
6−3
6−2
2−6
6−1
1−6
6−4
4−6
6−5
5−6
6−6
Tyle udało mi się − jest ich 20
6 paź 18:00
Mila:
Doświadczenie losowe dwu−etapowe.
1)
Rzut dwukrotny kostką
A− iloczyn wyrzuconych oczek jest podzielny przez 3.
A'−iloczyn wyrzuconych oczek nie jest podzielny przez 3.
|Ω|=6*6=36
|A'|=4*4 ( wyrzucano liczby oczek ze zbioru: {1,2,4,5}
2) oblicz, ile jest liczb nieparzystych w każdym ze zbiorów : A i B
Następnie spróbuj sam dokończyć.
6 paź 18:00
J:
moje: (4,X) (X,4) .. to pomyłka ...( myślalem o sumie nie iloczynie )
6 paź 19:41
wmboczek: w zasadzie nie trzeba rzucać kostką, bo w każdym ze zbiorów jest
co najmniej tyle samo nieparzystych co parzystych
p1*q+p2*(1−q)≥1/2(q+1−q)=1/2
6 paź 19:49