Przekroczenie zakresu c++
Euzebi: Mam pytanie dotyczące programowania, a konkretniej przekroczenia zakresów danych typów.
Jeżeli mam podany przykład następujący:
{
unsigned int x = 2;
unsigned int y = 3;
cout << (x−y) << endl;
}
Na ekranie pojawi się 4294.... Czyli górny zakres integera i to jest dla mnie zrozumiałe, lecz
nie rozumiem przykładu z charem:
{
unsigned char x = 2;
unsigned char y = 3;
cout << (x−y) << endl;
}
Na ekranie pojawi się wynik: −1
Dlaczego −1? Czemu nie pojawi się 255?
6 paź 15:23