matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
indukcja
domcia111:
Udowodnić za pomocą indukcji 9 | n
3
+ (n+1)
3
+ (n+2)
3
6 paź 14:26
henrys:
n=1, 1+8+27=36=9*4 n=k>1 Założenie: k
3
+(k+1)
3
+(k+2)
3
=9a (k+1)
3
+(k+2)
3
+(k+3)
3
=9a−k
3
+(k+3)
3
=9a+9k
2
+27k+27=9(a+k
2
+3k+3)
6 paź 14:32