Rozkładanie wielomianów na czynniki.
Desperat : Rozłóż wielomian na czynniki.
W(x) = x3+6x2+11x+6
W(x) = x4−2x3−5x2+6x
6 paź 12:59
5-latek: a) szukaj pierwiastkow wśród dzielników wyrazu wolnego
b) x przed nawias i potem to samo co w a)
6 paź 13:04
5-latek: A żeby Cie nie zostawić w tej desperacji to np.
a) W(1)= 1+6+11+6≠0
w(−1) = −1+6−11+6= 5−5=0 (mamy go
dziel teraz x3+6x2+11x+6:(x−(−1))
6 paź 13:10
Joe Black: Polecam schemat Hornera
6 paź 13:17
pigor: ..., no to ja proponuję ...

grupując i ze wzorw Viete'a np.
coś takiego:
a)
W(x) = x3+6x2+11x+6= x
3+x
2+5x
2+5x+6x+6= x
2(x+1)+5x(x+1)+6(x+1)=
= (x+1) (x
2+5x+6)=
(x+1)(x+2)(x+3) ... , tyle
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
W(x) = x4−2x3−5x2+6x= x (x
3−2x
2−5x+6)= x (x
3−x
2−x
2+x−6x+6)=
= x (x
2(x−1)−x(x−1)−6(x−1))= x (x−1) (x
2−x−6)=
x (x−1)(x−3)(x+2)....
6 paź 14:51