prawdopodobienstwo
olo: Rzucono dwiema kostkami do gry.
Obliczyć prawdopodobieństwo:
a) suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 10
b) tylko na jednej z kostek wyrzucona liczba oczek jest równa 3
6 paź 12:54
olo: | | 5 | | 1 | |
w a wychodzi mi |
| a w książce jest |
| |
| | 6 | | 6 | |
6 paź 12:56
J:
Jeśli rzucono jednocześnie , to kości traktujemy jak nierozróżnialne i zdarzeń elementarnych
jest ...?
6 paź 12:58
olo: 36
6 paź 13:02
5-latek: A tak się zapierał ze chodzi do szkoły podstawowej
6 paź 13:05
J:
No i masz dobrze ...
A' − wyrzucono sumę nie mniejszą od 10
| | 6 | | 1 | |
IA'I = 6 P(A') = |
| = |
| |
| | 36 | | 6 | |
| | 1 | | 5 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
6 paź 13:05
olo: ten drugi olo to nie ja
6 paź 13:05
olo: hmm czyli w książce jest błąd?
a w b) jak ma wyjść?
6 paź 13:08
6 paź 13:11