| 2 | ||
3) Obwod rownolegloboku wynosi 66cm.jeden bok jest 2 | razy krotszy od drugiego a kat | |
| 3 |
α = 30
d = 20
sin α = b/d
b = sinα * d
b= 1/2 * 20
b = 10 b= 10
tw. Pitagorasa
d kw = a kw + b kw
a kw = d kw − b kw
a kw = 20 kw − 10 kw
a kw = 400 − 100
a = 17,3 a = 17,3
obwód = 2 ( a+b)
ob.= 2 ( 17,3 + 10)
ob. = 2 * 27, 3
ob. = 54,6
Pole
P= a * b
P = 17,3 * 10
P= 173
γ2)W trojkacie rownoramiennym kat powiedzy raminami ma miae 1200 wiedz ze ramie ma długosc
12cm oblicz pole i obwod trojkata
W trójkącie równoramiennym wysokość dzieli kąt γ na połowy
cos γ = h /AC
h = cos γ * AC
h= cos 60 * 12
h = 1/2 * 12
h= 6 cm h = 6 cm
z tw. Pitagorasa (kw−−−−−−−−−> oznacza do kwadratu)
xxkw = AC Kw − x kw
x kw = 12 kw − 6 kw
x kw = 144 − 36
x = 10,4 x = 10,4 cm ( pół podstawy)
obwód = 12 + 12 + 20,8 = 44,8
Pole= x(pól podstawy) * h
Pole = 10,4 * 6
P = 62.4 cm kw
γ2)W trojkacie rownoramiennym kat powiedzy raminami ma miae 1200 wiedz ze ramie ma długosc
12cm oblicz pole i obwod trojkata
W trójkącie równoramiennym wysokość dzieli kąt γ na połowy
cos γ = h /AC
h = cos γ * AC
h= cos 60 * 12
h = 1/2 * 12
h= 6 cm h = 6 cm
z tw. Pitagorasa (kw−−−−−−−−−> oznacza do kwadratu)
xxkw = AC Kw − x kw
x kw = 12 kw − 6 kw
x kw = 144 − 36
x = 10,4 x = 10,4 cm ( pół podstawy)
obwód = 12 + 12 + 20,8 = 44,8
Pole= x(pól podstawy) * h
Pole = 10,4 * 6
P = 62.4 cm kw
bardzo bardzo