sin3n | ||
n=1 ∑∞ | ||
3n |
sin3n | sin3n | 1 | sin3n | |||||
∑ | = ∑ I | I = ∑ I | I * I | I | ||||
3n | 3n | 3n | 1 |
1 | ||
∑ I | I zbieżny na mocy kryterium dAlemberta | |
3n |
sin3n | ||
I | I <1 bo sinus czegokolwiek jest mniejszy od 1 ![]() | |
1 |
sin3n | ||
Więc I | I przemnożony przez zbieżny szereg nie powoduje, że szereg jest | |
1 |
sin3n | ||
Zatem szereg ∑∞ | jest bezwzględnie zbieżny. | |
3n |
sin3n | 1 | |||
| | | ≤ | |||
3n | 3n |
1 | 1 | 1 | |||||||||||||
Ponieważ ∑ | = | * | −− zbieżny więc z kryterium porównawczego | ||||||||||||
3n | 3 |
|
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |