matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Maciej:
Rozwiąż równanie :
x
5
+ 3 =
3 − x
2x − 6
8 gru 21:44
zefir:
Podpowiem: określamy dziedzinę równania: D= R \ {3} oraz: 2x −6 = −2( 3−x) więc:
x
−5
+3=
3−x
2(3−x)
sprowadzamy do wspólnego mianownika:
2x +3*2( 3−x) +5
=0
2(3−x)
przyrównaj licznik do zera i podaj x pamiętając ,że x musi być ≠ 3
8 gru 21:57
Maciej:
ok dalej sobie poradzę... dzięki
8 gru 22:02