Wytlumaczenie
MaRio: Czesc. Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi pierwiastki 3 przykłady:
oto one:
1)
√15*3*7*5=15
√7 −−> i tu moje pytanie dlaczego tak ? na jakiej to jest zasadzie
2)
√390*190*160*40=800
√741 −−> tak samo na jakiej to zasadzie ?
| | 12*8*10 | | 16√7 | |
3) |
| = |
| −−> dlaczego tak jak do takiego wyniku dojsc ? |
| | 4*15√7 | | 7 | |
proszę o wytłumaczenie
8 gru 21:32
kaz: 1)
15*(3*5)*7=15*15*7=15
2*7
3)
| 12*8*10 | | 960 | | 16 | | √7 | |
| = |
| = |
| * |
| |
| 4*15√7 | | 60√7 | | √7 | | √7 | |
8 gru 21:43
rozalia: a)√15*3*7*5=15√7
pod pierwiastkiem jest liczba 15 i liczby 3 * 5 ( to też jest 15). Jeżeli pomnożysz te dwie
liczby 15 ,to daje 225, a pierwiastek z liczby 225 daje 15,no to wyciągasz przed pierwiastek.
Zostaje pod pierwiastkiem tylko liczba 7
8 gru 23:48
hyuif: ΩΩΩΩΩ
21 paź 22:11