Wyznacz te wartości parametru m, dla których wykresy funkcji liniowych f oraz g
ona: Wyznacz te wartości parametru m, dla których wykresy funkcji liniowych f oraz g są równoległe.
f(x) = |4+m|x − 7 oraz g(x)=2
f(x)=2x+3m oraz g(x) = |m+4|x+2
jeszcze raz zwracam się o pomoc przy podobnego typu zadaniu
8 gru 21:29
Rudy:
Żeby proste były równoległe to współczynniki kierunkowe muszą być równe:
ad a)
|4+m| = 0
4 + m = 0
m = − 4
ad b)
2 = |m + 4|
m + 4 = 2 ⋁ m + 4 = − 2
m = −2 ⋁ m = − 6
8 gru 21:31
ona: nie do końca rozumiem..
bo to tak jakby reszta danych była nam nie potrzebna ?
8 gru 21:39
Rudy: jeśli proste mają być równoległe to interesują nas wyłącznie współczynniki kierunkowe,
współczynniki b są nie istotne w tym przypadku. Sprawdź czy na pewno o to pytają w zadaniu.
8 gru 22:03
angell.: tak.. pytają o to. ale dlaczego w pierwszym przypadku podstawiliśmy do 0. a w drugim do 2 ? ..
jakbyś mi mógł to rozpisać byłabym wdzięczna : ))
8 gru 22:12
ona.: i ja także

.
bo chodzimy do jednej klasy

hehe.
8 gru 22:13
ona.: hallo?
8 gru 22:47
Godzio:
w pierwszym przypadku w funkcji g(x) a=0 bo g(x) = 0*x +b dla b=2 => g(x)=2
skoro mają być równe to |4+m|= 0

w drugim przypadku f(x) =
2x+3m więc współczynnik a = 2 , w funkcji g(x) , a=|m+4|
współczynniki są równe więc
2=|m+4|
8 gru 22:57
Godzio:
w pierwszym przypadku w funkcji g(x) a=0 bo g(x) = 0*x +b dla b=2 => g(x)=2
skoro mają być równe to |4+m|= 0

w drugim przypadku f(x) =
2x+3m więc współczynnik a = 2 , w funkcji g(x) , a=|m+4|
współczynniki są równe więc
2=|m+4|
8 gru 22:57
ona.: dziękujemy
8 gru 23:08