Rozwiąż równanie (wielomiany)
Patunia42: Rozwiąż równanie : x3+x−2=0
8 gru 21:28
zefir:
korzystamy ze wzoru:
a3 −b3 = ( a−b)( a2 +ab +b2)
x3 −1 +x −1=0
( x −1) ( x2 +x +1) +( x −1)=0
( x −1)( x2 +x +2)=0 Δ= −7 −−−brak rozwiązań w zb. R dla wyrażenia w drugim
nawiasie
więc pozostaje: x −1=0 => x = 1
odp: x = 1
8 gru 21:34
zefir:
Można też tak:
W( 1) = 1 +1 −2=0
wykonując dzielenie:
x3 +x −2 ) : ( x−1) = x2 +x +2
−x3 +x2
−−−−−−−−−−
= x2 +x −2
−x2 +x
−−−−−−−−
= 2x −2
−2x +2
−−−−−−−
= =
otrzymasz ( x −1) ( x2 +x +2)=0
dalej już to samo uzasadnienie .....
odp; x =1
8 gru 21:38
anna: x−2x=0
12 wrz 20:51
Lola: x3+x−2=0
19 wrz 21:34
asia: to zadanie jest zle zrobione
15 paź 17:21
ICSP: To zrób poprawnie
15 paź 17:23
Aga1.: lub tak
x3+x−2=0
x3−x+2x−2=0
x(x−1)(x+1)+2(x−1)=0
(x−1)(x2+x+2)=0
x−1=0 v x2+x+1=0
x=1 Δ<0
15 paź 17:34
wujek: x3−x=0
16 gru 21:10
ds: ΩΩΩΩΩΩΩ
16 gru 21:12
olyka: a jak rozwiazac taki wielomian : |x|+x3=0
7 mar 19:26
glax: |x|=−x3
x=x3 v x=−x3
7 mar 19:29
glax: albo nie źle
7 mar 19:29
Krzysiek: Dwa przypadki
7 mar 19:30
Krzysiek: Dwa przypadki
7 mar 19:30
Paweł: Witam mam podone zadanie x3−x−2=0 moze ktos mi je zropisac łopatologicznie zeby zrozumial co
sie skąd sie bierze

bedze wieczny
10 maj 17:51
6latek: Wzory Cardano jeśli znasz to zastosuj
10 maj 17:58
6latek: Kiedys pytałem o metode średnich arytmetycznych
Tutaj możesz ja zastosować do obliczenia pierwiastka rzeczywistego
Natomiast pozostale dwa zespolone nie wiem jak obliczyć
10 maj 18:02
Mila:
Paweł skąd masz to równanie? Nie ma pierwiastka wymiernego.
10 maj 21:13
Paweł: Ze zbioru zadan o Wielomianach i nui wiem jak go rozbic wynik z konca ksiazki to x=1 wskazowka
x= −x +2x
10 maj 23:36
Paweł: Tam jest x do trzeciej potęgi dla jasnosci 😘
10 maj 23:38
Jack: x3 − x − 2 =0
Mowisz ze wynik z ksiazki to x=1 jednak
1−1 −2 = −2≠0
Przepisz poprawnie...
10 maj 23:39
Mila:
17:34 masz rozwiązane równanie.
10 maj 23:50
fgy:
Mila to nie to rownanie

pewnie, zle przepisal.
11 maj 00:11
11 maj 14:18
Paweł: Zadanie 5.61
11 maj 14:18
Paweł: 😊😊😊
11 maj 14:18
Paweł: Przepraszam za zamieszanie tak to jest przepisywac na szybko

chodzi mi skad w rownaniu agi1
wzięło sie (x−1)(x2+x+2)=0 potrzebuje łopatologicznego wyjasnienia
11 maj 14:23
Jack: −2 rozbijamy na −1 − 1
wiec twoje rownanie wyglada
x3 + x − 1 − 1 = 0
a to z kolei to to samo co
x3 − 1 + x − 1 = 0
x3 − 1 <−−krorzystamy ze wzoru skroconego mnozenia na roznice szescianow
poniewaz 1 to to samo co 13.
zatem x3 − 13 = (x−1)(x2+x+1)
wiec zapisujemy
(x−1)(x2+x+1) + (x−1) = 0
(x−1) wyciagamy przed nawias.
(x−1)(x2+x+1+1) = 0
(x−1)(x2+x+2) = 0
11 maj 15:08
Paweł: Jestes wieli dziekuje bardzo
11 maj 15:55
Wiktor: −0,02 − 1,8
2 lut 09:54
Wiktor: 0,038 : (−8) =
2 lut 09:55
Wiktor: 0,038 : (−8) =
2 lut 09:55
Wiktor: −4,27• (−2,1)
2 lut 09:56
ali23:

x
2−0<0
5 lis 16:20