Elementy teorii mnogości, logika, kwantyfikatory
grzesiuu: Jak czyta się takie "zdania"?
∀ x∈X p(x) ⇔ {x:∈X : p(x) }=X
Wiem, że to tożsamość, ale jak ją wytłumaczyć słowami. Najbardziej interesuje mnie znaczenie
p(x).
Dla każdego x należącego do X...?
4 paź 22:39
:): dla każdego x należącego do X , x spełnia formułę p wtedy i tylko wtedy gdy zbiór elementów
zbioru X spełniających formułę p pokrywa się ze zbiorem X.
Może brzmieć to dość skomplikowanie..ale to bardzo proste
Niech np p będzie oznaczało równanie (x−2)(x+3)= / p jest czymś w rodzaju WARUNKU
Niech X={2,−3}
i wtedy masz
dla każdego x∊X (x−2)(x+3)=0 ⇔{x∊X:(x−2)(x+3)}=X
4 paź 22:44
grzesiuu: Powiedzmy, że zajarzyłem, ale dlaczego w tym przykładzie po prawej stronie jest już samo
(x−2)(x+3) a nie (x−2)(x+3)=0 ?
4 paź 23:06
:): tak miało być tylko nie dopisałem
5 paź 01:05
grzesiuu: Dziękuję za pomoc kolejny raz
5 paź 16:05