Rozłóż wielomian na czynniki
Tomek: Rozłóż wielomian na czynniki:
a) W(x) = 3x
4−5x
3+5x
2−5x+2
b) W(x) = 7x
4+3x
3+2x
2+3x−5
c) W(x) = x
5−2x
4+x
2+x
3+9
d) W(x) = x
3−6x−4
e) W(x) = 2x
3−3x
2+1
Bardzo prosze o rozwiązanie z wytlumaczeniem poniewaz nie rozumiem zupelnie o co chodzi i jak
to robić, umiem robic z łatwością prostsze przyklady ale tych nie wiem i nie mam pomysłu jak
4 paź 22:37
PW: Tomek, jedno zadanie, a nie cała seria przed północą.
4 paź 22:50
5-latek: w a) można się pokusić o grupowanie
Ogolnie to może skorzystaj z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych i wymniernych wielomianu
Najpierw szukaj pierwiastkow wśród dzielników wyrazy wolnego
4 paź 22:51
PW: Trzeba zastosować kryterium podzielności wielomianu przez dwumian (x−a). Znasz?
4 paź 22:51
Tomek: A jak zgrupowac ja mam 5 rzeczy do zgrupowania? Nie znam niestety, dopiero zaczelismy ten dzial
i na lekcji robilismy jakieś proste przyklady z grupowaniem a do domu dostalem to
4 paź 23:06
PW:
3x4−5x3+5x2−5x+2 = 3x4−5x3+5x2−5x+5 − 3 − już widać co pogrupować?
Kak słusznie zauważyłeś, przy pięciu skladnikach dobrze jest "dorobić" szósty.
4 paź 23:25
pigor: ..., za karę, że tak późno, wybieram trudniejszy
sposób taki :
e) W(x)= 2x3−3x2+1 i W(−
12)= 0 ⇒ W(x)= 2x
3+x
2−4x
2+1=
= x
2(2x+1)−1(4x
2−1)= x
2(2x+1)−1(4x
2−1)= x
2(2x+1)−1(2x−1)(2x+1)=
= (2x+1)(x
2−2x+1)=
(2x+1)(x−1)2 .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to teraz sposób... czy łatwiejszy

, ale analogiczny taki :
W(x)= 2x3−3x2+1 i W(1)= 0 ⇒ W(x)= 2x
3−2x
2−x
2+1= 2x
2(x−1)−(x−1)(x+1)=
= (x−1)(2x
2−x−1)= (x−1)(2x
2+x−2x−1)= (x−1)(x(2x+1)−1(2x+1))=
= (x−1)(2x+1)(x−1)=
(x−1)2(2x+1) .... i może starczy . ..
4 paź 23:31
pigor: ..., np. tak :
d) W(x)= x3−6x−4 i W(−2)=0 ⇒ W(x)= x
3+2x
2−2x
2−4x−2x−4=
= x
2(x+2)−2x(x+2)−2(x+2)= (x+2)(x
2−2x−2)= (x+2)(x
2−2x+1−3)=
= (x+2)((x−1)
2−
√32)=
(x+2) (x−1−√3) (x−1+√3). ...
4 paź 23:43
pigor: ..., no to jeszcze może :
b) W(x) = 7x4+3x3+2x2+3x−5= 2x
4+2x
2 + 3x
3+3x + 5x
4−5=
= 2x
2(x
2+1) + 3x(x
2+1) + 5(x
2−1)(x
2+1)= (x
2+1) (2x
2+3x+5x
2−5)=
= (x
2+1)(7x
2+3x−5) i Δ= 9+4*7*5= 149 =
=
(x2+1) (x−114(3−√149)) (x−114(3+√149)) ... .
5 paź 00:13
5-latek: pigor się napracowal i ......
5 paź 10:27