4 paź 22:27
4 paź 22:29
Kamil: Niestety ale tamto zadanie jest trochę inne, a potrzebuję rozwiązania do takiego jak tutaj
podałem.
4 paź 22:32
ICSP: drugi wzór z funkcji podwojonego kąta.
4 paź 22:34
Kamil: Właśnie na lekcji nie używaliśmy żadnych wzorów z podwojonego kąta. Chyba, że chodzi ci o np.
cos2α=1−2sin2α
Ale żadnych wzorów o połowach kąta nie mieliśmy raczej
4 paź 22:37
ICSP: cos(2x) = 2cos2x − 1
Biorąc x = 18o masz :
cos(36o) = 2cos2(18o) − 1
4 paź 22:38
henrys: możesz skorzystać z tego wzoru, który miałeś
cos36o=1−2sin218o
4 paź 22:41
ICSP: oo a to sin18
o mamy obliczyc
4 paź 22:42
Eta:
2sin
218
o=1−cos36
o
| | 3−√5 | | (6−2√5) | | (√5−1)2 | |
sin218o= |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 16 | | 16 | |
4 paź 22:48