matura
załamana: liczba rozwiązań rzeczywistych równania 16+x4=0 wynosi
4 paź 21:54
5-latek: x4=−16 wiec ile ?
4 paź 21:55
5-latek: dalej x=4√−16 teraz już jasniej ?
4 paź 21:56
PW: Jeszcze prościej: lewa strona jest co najmniej 16.
4 paź 22:12
5-latek: Nie ma cie na forum wiec nie powinienem pisać ale zrobie wyjątek
dalej x=√−4 wiec
4 paź 22:21
olekturbo: 5−latek
a x nie równa się
√−2?
4 paź 22:27
5-latek: Oj nie skracanie pierwiastkow się klania
jesli napiszemy x= 4√16 to x=2 lub x=−2
a Ty proponujesz x=√2 lub x=−√2
4 paź 22:34
Mila:
4√16=2 i tylko 2.
równanie
x4=16
(x4−16)=0⇔
(x2−4)*(x2+4)=0⇔
x2−4=0
(x−2)*(x+2)=0
x=2 lub x=−2
4 paź 22:53
5-latek: Faktycznie ze tylko 2 (pozno już
4 paź 22:56
PW: Dobrze, ale rozwiązałaś inne zadanie niż podane o 21:54.
4 paź 22:56
5-latek: I jak pomagać gdy zadanie jest zamieszczone pozno i autor idzie spac
4 paź 23:02
Mila:
PW, to dla 5−latka, aby nie pisał, że √4=2 lub √4= −2
Dla Załamanej , jest Twoja podpowiedź, jeśli chce zrozumieć , to zapyta.
4 paź 23:05
PW: Ja też
4 paź 23:32
5-latek: Ja tez ide
5 paź 10:25
Nikols: Dlaczego −2 nie może być?
5 paź 10:28
5-latek: Wynika to z określenia pierwiastka arytmetycznego
[z[Pierwiastek n−tego stopnia z liczby nieujemnej a jest to taka liczba nieujemna b która
podniesiona do potęgi n daje a ]]
dla a≥0 i b≥0 n∊N n>1
n√a=b⇔bn=a . Dlatego
5 paź 10:35
5-latek: Czy już rozumiesz ?
5 paź 10:39
pigor: ..., liczba rozwiązań
rzeczywistych równania
16+x4=0 wynosi ..
−−−−−−−−−−−−−
znowu zapewne zadanie testowe , a więc
odp.
0 (słownie
zero) i koniec kropka, o czym tu mówić więcej ...

lewa strona danego równania, dla każdej wartości x∊R jest >16 >0 .
5 paź 13:06
5-latek: Tak naprawdę jeśli takie zadanie daje do rozwiązania maturzystka to znaczy ze nie dorosla do
matury . Tyle w temacie
5 paź 13:18