element największy zbioru
i: Wykaż, że max{x,y}= (x+y + |x−y|) / 2
tak wiem, że to jest jawny zbiór na definicje maksimum
która wygląda tak
min(x,y) = { x, gdy x≥y
y, gdy y≥x
ale jak zacząć wgl to zadanie
rozpatrzyć na 3 przypadki: x≥y y≤x x=y ?
4 paź 21:45
i: oj nie zostawiajcie mnie tak bez odpowiedzi
4 paź 22:09
PW: Z uwagi na "symetrię wzoru" wystarczy udowodnić dla x ≥ y.
4 paź 22:20
:): | | x+y+|x−y| | | x+x+0 | |
1. x=y to |
| = |
| =x |
| | 2 | | 2 | |
| | x+y+|x−y| | | x+y+(x−y) | |
2. x>y to |
| = |
| =x |
| | 2 | | 2 | |
| | x+y+|x−y| | | x+y−(x−y) | |
3. x<y to |
| = |
| =y |
| | 2 | | 2 | |
4 paź 22:29
i: pzepraszam, ale wciąż nie rozumiem, jak to dalej zrobić
4 paź 22:31
i: o dziękuję
4 paź 22:31
i: a w 1 dlaczego jest x+x+0 nie powinno być raczej x+y + |x+y| = x+y + 0
4 paź 22:40
i: już wiem
4 paź 22:42