symetria
Metis: Analityczna
Mając dany punkt , dajmy na to A=(1,2) znajdź jego obraz A' w symetrii osiowej względem prostej
y.
Szukam najpierw prostej prostopadłej do danej prostej , przechodzącej przez mój punkt A.
Następnie punkt przecięcia się prostych.
Znając punkt przecięcia i punkt A teraz mogę znaleźć szukany punkt.
Czy to jest najkrótszy sposób do odnalezienia takiego punktu?
4 paź 21:13
olekturbo: a nie prościej przesunac o wektor w = [−x,0]
4 paź 21:15
5years old: Tak
4 paź 21:16
Saizou :
odległość punktu A' od prostej y jest taka sama jak odległość punktu A od prostej y
4 paź 21:16
Metis: Ale czy wylicze z tej zależności współrzędne punktu?
Dajmy na to A=(2,1) 2x+3y+1=0 , A'=[x
1,y
2] ?
d
1=d
2
| |2*2+3*1+1| | | |2*x1+3*y2+1| | |
| = |
| |
| √22+32 | | √22+32 | |
4 paź 21:26
5years old: To wylicz najpierw wspolrzedne punktu A' swoim sposobem a potem sprobuj sposobu Saizou
4 paź 21:30
5years old: Policzyles juz ?
4 paź 21:39
Metis: Podałem akurat taki przykład, moim sposobem wyjdzie
4 paź 21:41
Mila:
1) prosta prostopadła do k: 2x+3y+1=0, przechodząca przez A
2) S punkt przecięcia prostych
3) S jest środkiem AA'.
=====================
4 paź 21:45
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
pozdrawiam
dlatego napisałem tak (21:16
4 paź 21:48
PW: Tak, sposób
Saizou (tym razem, wyjątkowo

) nieskuteczny − rozwiązaniami są punkty dwóch
prostych − cała prosta na której leży A i cała prosta na której leży A' Potrzebne byłoby
jeszcze coś.
4 paź 21:51
Metis: Dziękuję Wszystkim
4 paź 22:00