romb
olekturbo:
Oblicz długości przekątnych rombu o bokach długości a i cosinusie kąta ostrego = 1/4
P = 2 * 1/2 * a * a * sinx
sin
2x + cos
2x = 1
| √15 | | √15 | |
P = 2*1/2 * a * a * |
| = |
| * a2 |
| 4 | | 4 | |
d1 = a
2 + a
2 − 2a
2cosx
1 | | 3 | | √15 | |
| * |
| a2 * d2 = |
| * a2 |
2 | | 2 | | 4 | |
3d2 =
√15
da się to zrobić łatwiej?
4 paź 21:00
Janek191:
Tam powinno być d12 = ...
4 paź 21:04
olekturbo: nie podnioslem d1 do kwadratu... ale czy i tak da sie to zrobic latwiej?
4 paź 21:04
5years old: Mysle ze dwa razy twierdzenie cosinusow i po zabawie
4 paź 21:12
olekturbo: a jezeli cosα = 1/4 to skąd mam znaleźc cosβ.
cos(180−α) ?
4 paź 21:13
5years old: tak
4 paź 21:17
Eta:
| 1 | |
|AC|=f , |BD|=e , |AB|=a i cosα= |
| |
| 4 | |
to:
|AE|=k , AD|=AB|=4k to |DE|=
√15k , k>0
|EB|=3k i e=
√15k2+9k2= 2
√6k
| √6 | | 3 | | 5 | |
e= |
| a oraz e2+f2=4a2 ⇒ f2=4a2− |
| a2= |
| a2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
4 paź 23:20
Eta: | a | |
Poprawiam zapis : |AB|=4k=a ⇒k= |
| |
| 4 | |
4 paź 23:22