| π | ||
czerwony y=sin( | −x} | |
| 6 |
| π | √3 | |||
sin( | −x)≥− | dla [−π,2π] | ||
| 6 | 2 |
| π | √3 | |||
sin( | −x)=− | |||
| 6 | 2 |
| π | π | |||
sin( | −x)=sin(− | ) | ||
| 6 | 3 |
| π | π | π | 4 | ||||
−x=− | +2kπ lub | −x= | π+2kπ k∊Z | ||||
| 6 | 3 | 6 | 3 |
| π | π | 4 | π | |||||
−x=− | − | +2kπ lub −x= | π− | +2kπ | ||||
| 3 | 6 | 3 | 6 |
| 1 | 7 | |||
−x=− | π+2kπ lub −x= | π+2kπ | ||
| 2 | 6 |
| 1 | 7 | |||
x= | π−2kπ lub x=− | π−2kπ | ||
| 2 | 6 |
| 1 | 7 | |||
k=0 x= | π (należy) lub x=− | π (nie należy) | ||
| 2 | 6 |
| 1 | 7 | 5 | ||||
k=−1 x=2 | π ( nie należy) lub x=2π− | π= | π (należy) | |||
| 2 | 6 | 6 |
| 1 | 19 | |||
k=1 x=−1 | π (nie należy lub x=− | π (nie należy ) | ||
| 2 | 6 |
| π | √3 | |||
sin | −x)≥− | [−π,2π] | ||
| 6 | 2 |
| π | 5 | |||
x∊[−π, | ]U[ | π,2π] | ||
| 2 | 6 |