-+
R.:
7. Ze zbioru n elementów, wśród których jest p1 elementów mających cechę C losujemy
dwukrotnie po jednym elemencie. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że obydwa wylosowane elementy
mają cechę C jeżeli p=10, p1=7 dla dwóch przypadków:
− przed losowanie drugiego elementu nie zwracamy pierwszego,
− przed losowaniem drugiego elementu zwracamy pierwszy do całego zbioru elementów.
4 paź 20:36
PW: Pewnie miało być n = 10? Albo Ze bioru p elementów ...
4 paź 20:43
R.:
Dokładnie, literówka.
4 paź 20:45
R.:
Pomoże ktoś ?
4 paź 21:36
R.:
up
4 paź 22:03
Mila:
n=10 liczebność próby
7 − liczba elementów z cechą C
1) |Ω|=10*9 losowanie bez zwracania.
A− dwa wylosowane elementy mają cechę C
|A|=7*6
2) losowanie ze zwracaniem
|Ω|=10*10
|A|=7*7
4 paź 22:13
R.:
Dziękuję Ci bardzo !
4 paź 22:22