Pomocy
Krzyś : Oblicz wspólczynnik kierunkowy a stycznej do wykresu funkcji f w punkcie x0 gdy:
f(x)=x2+x−1 x0=1
4 paź 20:32
PW: Krzysiu, ale łatwiejszych zadań to już nie ma. Czego nie rozumiesz?
4 paź 20:38
5years old: f'(x0)=tgα
4 paź 20:41
Janek191:

f(1) = 1
f '(x) = 2 x + 1
a = f '(1) = 3
============
y = 3 x + b ⇒ 1 = 3*1 + b ⇒ b = − 2
y = 3 x − 2 − równanie stycznej w x
o = 1
4 paź 20:42
Krzyś : Dziękuje pięknie @Janek
4 paź 20:45
PW: No i nie dowiedzieliśmy się, czego nie rozumie Krzyś, dostał za to na talerzu rozwiązanie.
Jutro spyta o współczynnik kierunkowy stycznej do innego wykresu w punkcie x0 = 2. Tak sądzę,
bo podziękował Jankowi191, a nie 5−latkowi.
4 paź 21:05
5years old:
4 paź 21:11