Oblicz
James: √11−6√2+√11+6√2
4 paź 20:17
5-latek: √11−6√2 i x>y
{x+y=11
{x*y=24 to x=8 i y=3
p{11−6√2= √8−√3 = 2√2−√3
4 paź 20:21
PW: 6√2 to podwojony iloczyn,
3√2 = ab.
Najprostszy pomysł do sprawdzenia: a = 3 i b = √2:
(a+b)2 = (3+√2)2 =
4 paź 20:23
henrys:
(a−b√2)2=a2+2b2−2ab√2
ab=3
a2+2b2=11, a=3,b=1
√11−6√2=√(3−√2)2=3−√2
4 paź 20:25
Janek191:
11 − 6√2 = ( 3 − √2)2
11 + 6√2 = ( 3 + √2)2
więc
... = √ ( 3 − √2)2 + √( 3 + √2)2 = 3 − √2 + 3 + √2 = 6
4 paź 20:26
5-latek: Mój blad w liczeniu
72:4=18 a nie 24

poprawiam
x+y=11
x*y=18 wiec x=9 i y=2
stad
√11−6√2=
√9−
√2 =3−
√2
4 paź 20:35